Saturday, January 21, 2012

Μακεδονικές Οργανώσεις – ΕΛΙΑΜΕΠ και σχολιασμός από τον Καθηγητή Π.Ήφαιστο ....

Είχαμε αναρτήσει   στις 19.1.2012 την ανταλλαγή επιστολών (τμήμα ειδήσεων) μεταξύ του Γ.Δ/ντου του ΕΛΙΑΜΕΠ κ.Ντόκου και των Μακεδονικών Οργανώσεων εντός και εκτός Ελλάδος σχετικά με εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα  το Ιδρυμα στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ  με θέμα τις σχέσεις της χώρας μας με την πΓΔΜ.
Το κατωτέρω αποτελεί σχόλιο που αναρτήθηκε στο Ινφογνώμων του καθηγητού κ.Παναγιώτη ΄Ηφαιστου σχετικά με το θέμα και το παραθέτουμε για τους αναγνώστες μας για συμπλήρωση της πληροφόρησης τους. 
Ακολουθεί το σχόλιο
Τα πιο πάνω δεν πρέπει να εντυπωσιάζουν. Όσον αφορά το εν λόγω ίδρυμα «προτάσεων πολιτικής» υπάρχουν δύο σκέλη και αφορούν κάθε άλλο διεθνικό οργανισμό (οργανισμό δηλαδή που εν μέρει ή εν όλω διαφεύγει των κοινωνικοπολιτικών ελέγχων). Το πρώτο σκέλος είναι «από πού χρηματοδοτείται και τα λοιπά». Το αφήνω σε ποιο ειδήμονες. Στέκομαι σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή, την επιστημονική, που εξετάζει τον ρόλο τέτοιων ή παρόμοιων οργανώσεων και που εστιάζει την προσοχή στο ροκάνισμα του πολιτικού ορθολογισμού αλλά και στις διανεμητικές επιδράσεις που δεν εντάσσονται σε ένα συντεταγμένο πολιτειακό σύστημα. Το εν λόγω «ίδρυμα», για παράδειγμα, ελέγχεται –εγώ συγγράφω μονογραφία για τις δύο τελευταίες δεκαετίες– για τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του σε μια σειρά από ζητήματα όπως το Μακεδονικό, τα 12 μίλια / υφαλοκρηπίδα, η υποβολή αίτησης ένταξης της Κύπρου πριν δύο δεκαετίες, ο συναρτημένος με αυτή Ενιαίος Αμυντικός Χώρος, το σχέδιο Αναν (πριν, κατά την διάρκεια της μάχης του 2003-4 και μετά), η ΑΟΖ και μερικές ακόμη υποθέσεις στρατηγικής σημασίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα μένει άφωνος. Άφωνος για τις απίστευτα λανθασμένες εκτιμήσεις των «προτάσεων πολιτικής», άφωνος για τις απύθμενα κατευναστικές θέσεις, άφωνος για τις περί ΕΕ αναλύσεις, άφωνος για τις αντιφάσεις και πισωγυρίσματα, άφωνος για τις επιπτώσεις στην συρρίκνωση του νεοελληνικού κράτους και ενδεχομένως την καταστροφή του κυπριακού κράτους. Οι «προτάσεις πολιτικής» δεν είναι επιστήμη. Αναιρούν τόσο την επιστήμη όσο και την πολιτική. Διεθνώς, οι καθ’ υπερβολή και κατ’ ευφημισμό «δεξαμενές σκέψεις» στα μεν ισχυρά κράτη και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τις εξαρτώμενες από αυτή «μεσαίες δυνάμεις» (όπως και τα πανεπιστήμια) κατά κανόνα και όχι κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούν ή και υπηρετούν τα πιο σκληρά εθνικά συμφέροντα (συχνά όχι και τόσο ειρηνόφιλα και πολύ συχνά ιμπεριαλιστικά με την διεθνολογική έννοια του όρου). Σε λιγότερο ισχυρά δε –και εδώ έχω υπόψη μου ένα καταπληκτικό βιβλίο που δημοσιεύτηκε στην Βουλγαρία αλλά που εγώ διάβασα στα γαλλικά– εξυπηρετούν ένα μεγάλο «ξενικό» ή διεθνικό φάσμα συμφερόντων. Για παράδειγμα ποιοι «πρώην» «υψηλοί» «αξιωματούχοι» συμμετείχαν στο όργιο διοργανώσεων –από την Οξφόρδη μέχρι την Ύδρα, από την Γερμανία μέχρι την Κύπρο– που προετοίμαζαν και στήριξαν το φασιστοειδές σχέδιο Αναν. Βέβαια εγώ γράφω «επιστημονικό βιβλίο». Σε τι ωφελεί όμως αυτό όταν εν τω μεταξύ ο παραγόμενος πολιτικός ανορθολογισμός καταστρέφει ανθρώπους και διακρατικά φέρνει πολέμους και προκαλεί εκατόμβες. Η πολιτική πρέπει πάντα να προηγείται, να ελέγχει και να αποφασίζει. Βέβαια, για τους νεοέλληνες ίσως πλέον να είναι αργά.
Π.Ήφαιστος www.ifestosedu.gr
Infognomonpolitics.blogspot.com


-------------- 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin